Stekte grønne tomater – Fried Green Tomatos

Stekte grønne tomater er en amerikansk dramakomedie fra 1991. Den er basert på romanen Stekte grønne tomater på Whistle Stop Cafe, skrevet av Fannie Flagg.

Filmens handling er lagt til Alabama i USA, hvor hovedpersonen Evelyn blir kjent med Ninny, en gammel dame på byens eldrehjem som er full av historier om små og store hverdagsdrama i et rasistisk og fordomsfullt miljø i sørstatene. Evelyn Couch (Kathy Bates), en ulykkelig husmor i førtiårene, møter den eldre Ninny Threadgoode (Jessica Tandy) på et sykehjem i Birmingham, Alabama. Ninny og Evelyn treffes flere ganger, og under disse møtene forteller Ninny historien til den nå forlatte byen Whistle Stop i Alabama. Filmens sideplot handler om Evelyns misnøye med sitt ekteskap og liv og vennskapet som utvikles mellom henne og Ninny. Handlingen skifter flere ganger mellom Ninnys historie, som foregår i tiden 1920-40, og Evelyns liv i Birmingham på 1980-tallet.

Ninnys fortelling begynner med «Idgie» Threadgoode (Mary Stuart Masterson), den yngste av Threadgoode-barna som blir knust av sorg etter tapet av broren. Hun trekker seg unna sosialt samkvem i det meste av barndommen og ungdomstiden, inntil

brorens tidligere kjæreste, den betydelig mer dannede piken Ruth Jamison (Mary- Louise Parker), griper inn for å prøve å hjelpe Idgie. Hun er i starten svært skeptisk til

Ruths forsøk, men etter hvert utvikler det seg et sterkt vennskap mellom de to. Idgie forsøker å glemme Ruth da hun gifter seg. Men etter en tid besøker hun venninnen, som da er gravid og blir fysisk mishandlet av ektemannen. Med Idgies hjelp klarer Ruth mot ektemannens vilje å flytte tilbake til Whistle Stop. Her føder hun sønnen Buddy Jr og Idgie skaffer dem begge arbeide med å åpne Whistle Stop Cafe. Når ektemannen gjør krav på sønnen, får det uventede følger.

Filmen ble nominert til to Oscar-priser for beste filmatisering og beste kvinnelige birolle (Jessica Tandy).

pdfPersongalleri

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 16.11.2022 13:00
Sluttidspunkt 16.11.2022 15:10
Sted
Caroline kino- og konferansesenter, Helan
Konsul Knudtzons gate 4, 6509 Kristiansund, Norge
Caroline kino- og konferansesenter, Helan