To Kill a Mockingbird

Drep ikke en sangfugl, som filmen heter på norsk, er en dramafilm fra 1962, etter en roman av Harper Lee. Regien var ved Robert Mulligan. Filmen er blitt stående som en av de store i amerikansk filmhistorie fra 60-tallet. Den ble nominert til åtte Oscar, blant annet i kategorien beste film. Gregory Peck, i rollen som Atticus Finch, fikk prisen for beste mannlige hovedrolle. Filmen fikk i alt tre Oscar.

Advokaten Atticus Finch bor sammen med sine to barn, Jean Louise (Mary Badham) og Jeremy (Phillip Alford) i sørstatsbyen Maycomb, Alabama, i 1930-årene. I byen bor også den mystiske Arthur «Boo» Radley, som ikke har vært ute av huset på mange år. Han er nabo til familien Finch, og i sommerferien pleier Jean og Jeremy å spionere på ham. Handlingen utspiller seg over en periode på tre år.

Atticus Finch har stor tro på rettssystemet der alle skal behandles likt. En dag får han besøk av Maycombs dommer, som tilbyr ham en ny sak. En mørkhudet mann er beskyldt for voldtekt av en hvit kvinne. Dette blir en sak som setter Atticus Finch sin tro på rettssystemet på virkelig prøve. I Sørstatene på den tid var de hvite høyt hevet over de fargede, og rasismen florerte. Under rettssaken blir dette svært tydelig. Gjennom oppveksten lærer Jean og Jeremy om rasisme av sin far, og familiens fargede hushjelp Calpurnia blir en viktig del av deres liv.

Filmen oppleves gjennom barna Jean og Jeremy. Tid og stemning i den støvete sørstatsbyen blir ypperlig gjengitt. Fremragende spill og Bernsteins lydspor gjør filmen til et mesterverk.

pdfPersongalleri

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 12.10.2022 13:00
Sluttidspunkt 12.10.2022 15:00
Sted
Caroline kino- og konferansesenter, Helan
Konsul Knudtzons gate 4, 6509 Kristiansund, Norge
Caroline kino- og konferansesenter, Helan