Utvandrerne

Utvandrerne

Utvandrerne er en svensk historisk dramafilm fra 1971 basert på første del av Vilhelm Mobergs bøker om Utvandrerne (1949-59). De ledende rollene spilles av Max von Sydow, Liv Ullmann og Eddie Axberg, mens andre sentrale roller spilles av Allan Edwall, Pierre Lindstedt og Monica Zetterlund. Regi er ved Jan Troell, mens manus ble bearbeidet av Troell og Bengt Forslund.

Utvandrerne forteller helt enkelt - som Vilhelm Moberg selv har sagt - om noen mennesker som fra sine hjem i Småland utvandrer til Nord-Amerika. Med bred pensel, men samtidig et våkent øye for vare stemninger i naturen og personene imellom, har Jan Troell levende-gjort Vilhelm Mobergs epos. Filmen viser hva som drev disse menneskene bort fra et sam-funn og ut i det uvisse fra Småland, midt på 1800-tallet. De fleste innbyggerne lever et miserabelt liv preget av armod, tungt arbeide og underkastelse. Klassesamfunnet står sterkt og de fleste i det vesle samfunnet er underkastet presten, lensmannen og storbøndene.

Bondeparet Karl-Oskar og Kristina kjemper hardt, men det blir stadig vanskeligere å leve av jorden. Til slutt ser de ingen annen utvei enn å utvandre til Amerika. Sammen med venner og slektninger legger de ut på ferden mot det nye landet. Store deler av filmen er konsentrert om selve overfarten. Ti uker i seilskute på Atlanterhavet er ingen spøk, og de dramatiske sekvensene forteller mye om de forhold som preget menneskers hverdag i forrige århundre

Utvandrerne ble tildelt en Golden Globe i klassen beste fremmedspråklige film og en Guldbagge for beste film. Liv Ullmann ble tildelt en Golden Globe og Eddie Axberg en Guldbagge for sine rolleprestasjoner. Filmen ble også nominert til fem Oscar-priser, blant annet for beste film og beste fremmedspråklige film.

Liv Ullmann fikk sitt internasjonale gjennombrudd i denne filmen. Hun har selv uttrykt at rollen som Kristina representerer høydepunktet i hennes karriere.

pdfPersongalleri

Link til IMDB

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 16.10.2019 13:00
Sluttidspunkt 16.10.2019 16:00
Sted
Caroline kino- og konferansesenter, Helan
Konsul Knudtzons gate 4, 6509 Kristiansund, Norge
Caroline kino- og konferansesenter, Helan