Stygt eller pent i kunsten?

Wolfgang Antoine Marie Plagge født 23. august 1960 er en norsk komponist og pianist. Foreldrene innvandret til Norge fra Nederland. Han begynte å spille piano som fireåring, og debuterte i Universitetets aula i Oslo bare tolv år gammel. Han begynte også tidlig å komponere, og er særlig anerkjent for sine verk for blåseinstrumenter. På tross av en revmatisk lidelse opptrer Plagge ofte som pianist, og har spilt med flere ledende orkestre. Plagge har mottatt en rekke priser for sitt musikalske virke. Han har siden han var 8 år vært organist og etter hvert kantor i Asker og Bærum katolske menighet på Stabekk. Han har et betydelig antall musikalske bidrag i den katolske salmeboken Lov Herren.

Plagge ble 31. januar 2007 tildelt Den internasjonale kulturelle ridderorden av St. Stefan som er Ungarns høyeste sivile utmerkelse for sitt arbeide med å fremme ungarsk musikk og kultur i Norden, samt sitt arbeid med Zoltán Kodálys undervisningsteknikk.

Plagges verkliste spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker, og kammermusikk og solistisk klavermusikk utgjør en hoveddel. Han har fattet en særlig interesse for blåseinstrumenter, og har skrevet en rekke betydelige verker for tre- og messingblåsere i kammermusikalske konstellasjoner.

Plagges musikk oppføres av enkeltmusikere, ensembler og orkestre over hele verden. I 1996 var han ”Årets komponist” i Trondheim Symfoniorkester. Han mottok den amerikanske ASCAP Award i 2001 og vant Vocal Nord’s komponistkonkurranse i 2003. Han har også markert seg som engasjert programleder gjennom et stort antall musikkprogrammer i NRK radio.

Plagge har i de senere år utviklet et eget konsept med tematiske musikkforedrag som har høstet stor begeistring over hele Europa. Musikk i en historisk og estetisk kontekst er en hørverdig og fascinerende opplevelse som tilfører musikken en ekstra dybdedimensjon og lytterne ny kunnskap. Hans fremførelser gjøres med kjærlighet og dyp kunnskap, og med stor humor!

Foredragets tema: «Stygt eller pent i kunsten?»

«STYGT ELLER PENT? Hva og hvem(!) bestemmer om noe er pent, stygt, hensiktsmessig, dumt eller vettugt i kunsten?

Bli med på et dypdykk i musikk-estetikken med reisefører Plagge, som også vil fremføre en rekke musikkverk som illustrasjoner.

Omstendighetene vi lever under er en grunnleggende premissleverandør når det gjelder hva vi liker og ikke liker. Men tidligere tiders mennesker hadde andre erfaringer enn oss, og fremtidens mennesker kommer til å gjøre erfaringer vi ikke kan drømme om. Men vil estetikken bestå?»

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 15.02.2023 13:00
Sluttidspunkt 15.02.2023 14:00
Sted
Kirkelandet kirke
Konsul Johnsens gate, 6508 Kristiansund
Kirkelandet kirke