Musikken bak historien - historien bak musikken?

Wolfgang Antoine Marie Plagge født 23. august 1960 er en norsk komponist og pianist. Foreldrene innvandret til Norge fra Nederland. Han begynte å spille piano som fireåring, og debuterte i Universitetets aula i Oslo bare tolv år gammel. Han begynte også tidlig å komponere, og er særlig anerkjent for sine verk for blåseinstrumenter.

På tross av en revmatisk lidelse opptrer Plagge ofte som pianist, og har spilt med flere ledende orkestre. Plagge har mottatt en rekke priser for sitt musikalske virke. Han har siden han var 8 år vært organist og etter hvert kantor i Asker og Bærum katolske menighet på Stabekk. Han har et betydelig antall musikalske bidrag i den katolske salmeboken Lov Herren.

Plagge ble 31. januar 2007 tildelt Den internasjonale kulturelle ridderorden av St. Stefan som er Ungarns høyeste sivile utmerkelse for sitt arbeide med å fremme ungarsk musikk og kultur i Norden, samt sitt arbeid med Zoltán Kodálys undervisningsteknikk. Plagges verkliste spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker, og kammermusikk og solistisk klavermusikk utgjør en hoveddel. Han har fattet en særlig interesse for blåseinstrumenter, og har skrevet en rekke betydelige verker for tre- og messingblåsere i kammermusikalske konstellasjoner. Flere av hans komposisjoner er allerede i ferd med å få status som standardverker; således er for eksempel hans 1.hornsonate blitt satt opp som obligatorisk verk ved flere internasjonale blåser-konkurranser.

Plagge har også lenge hatt en forkjærlighet for oldtidsmusikken i Nord-Europa, og en lang rekke verker er oppstått som følge av hans forskning på tidlig norsk middelalder. Plagges musikk oppføres av enkeltmusikere, ensembler og orkestre over hele verden. I 1996 var han ”Årets komponist” i Trondheim Symfoniorkester. Han mottok den amerikanske ASCAP Award i 2001 og vant Vocal Nord’s komponistkonkurranse i 2003.

Plagge har i de senere år også utviklet et eget konsept med tematiske musikkforedrag som har høstet stor begeistring over hele Europa. Musikk i en historisk og estetisk kontekst er en hørverdig og fascinerende opplevelse som tilfører musikken en ekstra dybdedimensjon og lytterne ny kunnskap. Han har også markert seg som engasjert programleder gjennom en stort antall musikkprogrammer i NRK radio.

FOREDRAGETS TEMA:

Musikken bak historien – historien bak musikken 

Høna og egget? En reise i ord, tanker, hendelser og toner fra Middelalderen til i dag

pdfUtskriftvennlig versjon

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 27.01.2021 13:00
Sluttidspunkt 27.01.2021 14:30