Orions belte

Orions belte er en norsk action-thriller fra 1985. Filmen er lagt til Svalbard midt på 1980-tallet og handler om tre nordmenn (Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal og Hans Ola Sørlie) ombord på frakteskuta «Sandy Hook». De livnærer seg av mer eller mindre lovlige oppdrag langs kysten av Svalbard. De blir brikker i et livstruende storpolitisk spill når de på norsk område uforvarende kommer over en hemmelig sovjetisk lyttepost. Knepet på fersk gjerning klarer de likevel å stikke til sjøs. Når tåka legger et beskyttende slør over båten om natta, føler de seg trygge - inntil de hører klapringen av et sovjetisk helikopter som sikler inn målet sitt. Dramaet begynner... Bare en av dem overlever ferden tilbake til fastlands Norge. Sentral i filmen er også Kjersti Holmen som Toms (Helge Jordal) kjæreste Eva.

Filmen er basert på Jon Michelets spenningsroman med samme tittel fra 1977. Filmen ble også tatt opp i en engelsk-språklig versjon med tittelen Orion's Belt. Denne ble blant annet solgt til både USA og Storbritannia. Det står et friskt vær av mannfolktøffinger, politisk kuldeklima, thriller, spionasje og praktfullt polarlandskap av denne filmen – helt i Jon Michelets ånd. Filmen er tett og spennende satt i scene av Ola Solum.

Orions belte vant Amandaprisen i kategorien Beste norske film i 1985. Helge Jordal fikk også Amandapris for beste hovedrolle. Geir Bøhren og Bent Åserud som var komponister, fikk også en Amanda-pris for beste filmmusikk. Samme år mottok Orions belte Filmkritikerprisen. Orions belte ble en av 1980-årenes største norske kinosuksesser.

pdfPersongalleri

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 11.10.2023 13:00
Sluttidspunkt 11.10.2023 14:45
Sted
Caroline kino- og konferansesenter, Helan
Konsul Knudtzons gate 4, 6509 Kristiansund, Norge
Caroline kino- og konferansesenter, Helan