Smertemysteriet

Audun Aas er født I 1950 og oppvokst i Asker.
Han er Cand.med. i Oslo i 1979, spesialist i anestesiologi (som også omfatter smertebehandling) i 1990.
Han var overlege i anestesi ved Halden sykehus og Sykehuset Østfold fra 1990. Gjennom årene stadig mer interessert i fenomenet smerte, og arbeider nå bare med vurdering og behandling av smertetilstander. Han har ellers arbeidet på rehabiliteringssenter, på cruiseskip og som fagoversetter. To foredrag i P2-akademiet 1996 og 2003. Utga "Smerteboken - fra vondt til bedre" i 2018.

FOREDRAGETS TEMA:
Smertemysteriet

Smertesansen er både vår venn og vår fiende. For å leve opp i en farlig verden, trenger vi evnen til å kjenne at noen ting gjør vondt. Ikke sjelden går smertesystemet i baklås, og resultatet er langvarige smerter som verken har noen klar årsak eller noen åpenbar hensikt. Norge har Europas høyeste forekomst av langvarige smertetilstander.

Medikamenter virker ikke så godt som vi skulle ønske, men det finnes lys i tunnelen. Hvorfor opplever vi smerte? Hvorfor har noen av oss så mye mer vondt enn andre? Kan vi gjøre noe for å forebygge smerte? Og hva kan vi gjøre for å få det bedre? Det er umulig å tenke seg moderne smertebehandling uten morfin og andre sterke smertestillende midler. Men mange land i Vesten har dårlig kontroll med disse medikamentene. I USA dør 40.000 mennesker hvert år av medisiner som er skrevet ut lovlig av leger. I Norge er dette problemet langt mindre, og leger og myndigheter har noenlunde kontroll. Hvorfor er de sterkeste midlene også de farligste? Og hvordan kan de brukes med størst mulig nytte og lavest mulig risiko?

pdfUtskriftvennlig versjon.

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 31.03.2021 13:00
Sluttidspunkt 31.03.2021 14:30