Smertemysteriet

Audun Aas   er født og oppvokst i Asker (1950). Cand.med. i Oslo 1979, spesialist i anestesiologi (som også omfatter smertebehandling) 1990. Overlege i anestesi ved Halden sykehus og Sykehuset Østfold fra 1990. Gjennom årene stadig mer interessert i fenomenet smerte, og arbeider nå bare med vurdering og behandling av smertetilstander. Har ellers arbeidet på rehabiliteringssenter, på cruiseskip og som fagoversetter. To foredrag i P2-akademiet 1996 og 2003. Utga "Smerteboken - fra vondt til bedre" 2018.

Foredragets tema:"Smertemysteriet"
Smertesansen er både vår venn og vår fiende. For å leve opp i en farlig verden, trenger vi evnen til å kjenne at noen ting gjør vondt. Men ikke sjelden går smertesystemet i baklås, og resultatet er langvarige smerter som verken har noen klar årsak eller noen åpenbar hensikt. Norge har Europas høyeste forekomst av langvarige smertetilstander. Medikamenter virker ikke så godt som vi skulle ønske, men det finnes lys i tunnelen. Hvorfor opplever vi smerte? Hvorfor har noen av oss så mye mer vondt enn andre? Kan vi gjøre noe for å forebygge smerte? Og hva kan vi gjøre for å få det bedre?

 Det er umulig å tenke seg moderne smertebehandling uten morfin og andre sterke smertestillende midler. Men mange land i Vesten har dårlig kontroll med disse medikamentene. I USA dør 40.000 mennesker hvert år av medisiner som er skrevet ut lovlig av leger. I Norge er dette problemet langt mindre, og leger og myndigheter har noenlunde kontroll. Hvorfor er de sterkeste midlene også de farligste? Og hvordan kan de brukes med størst mulig nytte og lavest mulig risiko?

 

 pdfUtskriftvennlig versjon

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 30.03.2022 13:00
Sluttidspunkt 30.03.2022 14:30
Sted
Caroline kino- og konferansesenter, Helan
Konsul Knudtzons gate 4, 6509 Kristiansund, Norge
Caroline kino- og konferansesenter, Helan