Bård Wormdal født 1958 i Trøndelag, er en prisbelønt journalist og filmskaper, som i 30 år arbeidet for NRK Finnmark, og er bosatt i Vadsø. Han har særlig arbeidet med problemstillinger knyttet til norsk etterretningstjeneste.  

Foredragets tema:Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA. Spionkrigen viser hvordan norsk etterretning kan overvåke både fiendtlig aktivitet og vanlige nordmenn. Virksomheten drives av Norge, men er i stor grad finansiert av USA og tjener amerikanske interesser, trolig mer enn norske.

Bård Wormdal født 1958 i Trøndelag, er en prisbelønt journalist og filmskaper, som i 30 år arbeidet for NRK Finnmark, og er bosatt i Vadsø. Han har særlig arbeidet med problemstillinger knyttet til norsk etterretningstjeneste. Han har tidligere skrevet «Sattelittkrigen. Norges militarisering av polområdene og verdensrommet.» Utgitt 2011, også på engelsk, og «Spionbasen. Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge.» Utgitt i 2016. I tillegg har han drevet omfattende foredragsvirksomhet i land som USA, Russland, Frankrike og India.

Foredragets tema: Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA. Lyttestasjoner kamuflert som naust i havgapet, spiontokt langt inn på russisk jord, strengt bevoktede radaranlegg, fly og skip som samler informasjon i skjul. Alt dette har vært del av et hemmelig etterretningssamarbeid mellom USA og Norge som også omfatter avlytting på den russiske grensa og tapping av sivile satellitter.
Spionasjen har fanget enkeltmennesker i et høyt spill mellom stormaktene, og både under og etter den kalde krigen har den gjort småsteder i Nord-Norge til mulige bombemål. Likevel har avtalen med USA aldri vært åpent behandlet i Stortinget.
Ved hjelp av nye kilder, som samtaler med tidligere operatører og lekkede dokumenter, viser Spionkrigen hvordan norsk etterretning kan overvåke både fiendtlig aktivitet og vanlige nordmenn. Virksomheten drives av Norge, men er i stor grad finansiert av USA og tjener amerikanske interesser, trolig mer enn norske. Omfanget og metodikken er ikke kjent for offentligheten. Før nå.

 Del på  
  • Starttidspunkt: 26.03.2025 13:00
  • Sted: Caroline kino- og konferansesenter, Helan